You are hereA ProChristről dióhéjban

A ProChristről dióhéjban


By Kelédi Géza - Posted on 12 november 2012

A ProChristről dióhéjban

• A mozgalmat Billy Graham amerikai baptista prédikátor indította el 1993-ban, majd Ulrich Parzany német evangélikus lelkészt, a német KIE főtitkárát bízta meg az igehirdetés szolgálatával.

• Egyesületi keretek közt működik, mára viszont kiterebélyesedett, és Európa 16 országában megjelenő mozgalommá vált. Nem egyház tehát, de tudatosan próbálja a keresztyéneket, a gyülekezeteket hitükben megújítani, valamint a nem keresztyéneket mindenekelőtt Istenhez, és élő gyülekezeti közösségbe vezetni.

• A ProChrist az evangélizációnak egy különös és modern formája, amely a legkorszerűbb technika - élő műholdas televíziós közvetítés - felhasználásával juttatja el a Jézus Krisztusról szóló örömüzenetet Európa számos pontjára.

• Az alkalmak központjában mindig és hangsúlyozottan az igehirdetés áll, a Jézus Krisztusról szóló személyes, ébresztő és hiteles bizonyságtétel. Ugyanakkor az evangélizációban eszközként használja fel a profi színjátszás és pantomim, a különböző hagyományos zenei műfajok, valamint a gospel és a dicsőítő énekek nyújtotta lehetőségeket is.

• A ProChrist a helyi gyülekezetek és keresztyén közösségek összefogásával a hosszabb távú ökumenikus együttműködés eszköze is lehet. Mert így egyrészt erőiket-lehetőségeiket egyesíthetik, másrészt a közös munka is közelebb hozza őket, valamint együtt gyarapíthatják Isten népét.

• „A ProChrist két nagy lehetőséget kínál: sok gyülekezet meríthet új ösztönzést ahhoz, hogy megszólítsa a környezetükben élő embereket és az Istenbe vetett hitről beszélgessen velük. A másik pedig: sokak szíve megnyílik Isten hívása nyomán, megszületik szívükben az Isten iránti bizalom és Őt követik.” (Ulrich Parzany)

• A ProChrist Magyarország Védnöki Körében majdnem minden hazai történelmi egyház és szabadegyház vezető püspöke vagy egyházelnöke képviselteti magát. A Magyar Evangéliumi Szövetség "védőszárnyai alatt" megkezdte munkáját a Szervező Bizottság is. A Szervező Iroda ezúttal is Kiskőrösön működik, ahol a leginkább biztosított a szükséges infrastruktúra, valamint rendelkezésre állnak a különböző munkatársak is.

Hogyan állunk a gyermekvállalással?

 

Az evangélizáció gyarapítja és erősíti a gyülekezetet.

Egy gyermek a családban bizonyos kényelmetlenséggel jár. A gyermek fokozott törődést igényel, be kell rendezni számára egy gyerekszobát, időnként álmatlanok lesznek az éjszakáink. Megszokott életrendünk alaposan megváltozik. Talán ezért is csökken napjainkban a gyermekvállalási kedv.

Az evangélizáció olyan, mint amikor a szülők elhatározzák, gyermeket szeretnének. Tudatos döntés, amely a jövőről szól. Szeretnénk, ha többen lennénk és növekedne a családunk. Szeretnénk, ha növekedne a gyülekezetünk. Végig gondoltuk és vállaljuk az ezzel kapcsolatos új feladatokat. Lehetséges, hogy több lesz a feladatunk, de enélkül nem megy.

A ProChrist segítség a „gyermekvállalásban”. A ProChrist szeretné Önt és gyülekezetét bátorítani! Jézus Krisztus missziói parancsa értelmében (Mt 28) induljunk el újra együtt 2013-ban és keressük meg a kételkedőket. A misszió, - tekintet nélkül felekezeti különbözőségeinkre -, Krisztustól kapott megbízatásunk, küldetésünk. A ProChrist egyfajta evangélizációs módszer, amely segít Önnek és gyülekezetének a misszió területén.

Az evangélizáció közösségi együttmunkálkodás eredménye. Jó, ha a gyülekezetben megvan a szándék a misszióra. Még jobb, ha a közös munka, a közös gondolkodás, a másokért való együtt imádkozás során jön létre egy közösség, amely fel akarja kavarni az állóvizet. Közösség, melynek tagjai új arcokat szeretnének látni a gyülekezetben. S ezért készek együtt tenni, lépni, szervezni. Például éppen egy ProChrist evangélizációt.

Ne féljen belevágni, a misszió Isten ügye is! Ezért keresünk helyi szervezőket, vállalkozó kedvű keresztyéneket és gyülekezeteket, akik szeretnének a Jézus Krisztustól kapott felhatalmazással élni, és embereket megmenteni. Ezért ajánljuk Önnek és gyülekezetének a ProChrist 2013 soron következő evangélizációs hetét. Hirdessük együtt az örömhírt, Krisztussal van ma is megoldás és lehetőség egy új életre. Ő nem hagy magunkra, mert ezt ígéri: „én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,20).

Címkék

Keresés

Baptista Hitvallás