You are hereMég soha nem született olyan kevés gyerek, mint tavaly

Még soha nem született olyan kevés gyerek, mint tavaly


By Kelédi Géza - Posted on 28 november 2012

Még soha nem született olyan kevés gyerek, mint tavaly

– Történelmi demográfiai események időszakát éljük, nem telik el olyan év, hogy ne történne olyan, ami korábban még soha – közölte Kamarás Ferenc demográfus, az MTA és a KSH népesedési konferenciáján -

A huszonévesek már nem szívesen vállalják a szülést a munka miatt.

Még soha nem volt olyan alacsony a születésszám és még sosem szültek annyira kevesen a huszonéves nők közül, mint tavaly. Ennek megfelelően még soha nem volt ilyen magas az először szülő nők átlagéletkora.

A demográfus hozzátette: a 30 év feletti nők termékenysége hiába magasabb, mint korábban, ez nem tudja ellensúlyozni a huszonéves nők csökkenő gyermekvállalását. A kilencvenes években a nők gyermekeik nyolcvan százalékát megszülték 29 éves korukig, harmincéves koruk előtt már több gyereket vállaltak, mint jelenleg egész életükben.

Hangsúlyozta azt is, hogy a házasságon kívüli születések aránya 1990 óta 17-ről 42 százalékra nőtt, de eközben az ismeretlen apák aránya jelentősen csökkent. Vagyis az apák vállalják a gyerekeiket, csak a házasság alternatívájaként megjelent és egyre szélesebb körben terjed a házasságon kívüli családalapítás. A házasságban szülő nők egyébként átlagosan három évvel később szülik meg a gyermekeiket, mint a házasságon kívül szülők. Így történhet, hogy most volt először alacsonyabb az először szülő nők átlagéletkora, mint az először házasodóké.

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy adataik szerint két és félszer nagyobb esélye van annak, hogy az élettársi kapcsolatba született gyerekek megtapasztalják szüleik kapcsolatának felbomlását, mint a házasságba születetteknek.

Tavaly 88 ezer gyerek született, egy nőre 1,24 gyerek jutott. Kamarás Ferenc szerint ha nem változnak a jelenlegi trendek, 2021-ben már csak 72 ezer gyerek születik, az 1985-ben született nők közel negyven százaléka pedig egész életében gyermektelen marad.
Ugyanakkor idén az első kilenc hónapban 3,6 százalékkal több gyerek született, mint tavaly. A legjelentősebb emelkedés a 35-39 éves nők körében volt, de 40 év felettiek között is emelkedett a születések száma. A 25-34 éves korosztály azonban nem vállalt több gyereket. Iskolai végzettség szerint vizsgálva, a nyolc osztályt végzettek és a felsőfokú végzettségűek vállaltak több gyereket, az érettségizettek viszont még a tavalyinál is kevesebbet.

Bartus Tamás, a Corvinus Egyetem Szociológai és Társadalompolitikai Intézetének munkatársa elmondta, hogy a középfokú végzettségű nők várnak a legtöbbet a második gyerek vállalásával. Ennek megfelelően ők azok, akiknél leginkább elmarad a második gyerek megszületése, vagyis nem igaz az a széles körben elterjedt nézet, hogy a diplomások miatt csökken a termékenység. A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy a diplomás nők általában diplomás férfiakkal házasodnak, akik többet keresnek, ami lehetővé teszi a második gyerek vállalását.

A másik lehetséges ok az úgynevezett időprés, vagyis, hogy a diplomás nők olyan sokáig vártak az első gyerekkel, hogy ezután már sürgetőnek érzik a másodikat. A szakember szerint azonban egyik verziót sem igazolták teljesen a kutatásaik.  

További magyarázat lehet a születések számának csökkenésére, hogy míg az idősek ellátása jórészt az államra hárul, addig a gyerekekre fordított pénz és idő legnagyobb hányada a háztartásokat terheli.

Címkék

Keresés

Baptista Hitvallás